Janet Perry: Traditional Clubs Get a Fresh New Look

In lieu of total demolition and new construction many clubs are opting to revamp their exciting spaces and modify them with fresh new finishes.  Clubs seem to be doing this for a variety of reasons including:

  • Costs – This is obvious.  An interior remodel can cost dramatically less than complete demolition and new construction.
  • Time – A remodel takes less time than new construction thus preventing less profit loss for the club in terms of dining and event revenue.
  • Identity – A club can keep its same charming architecture but get a crisp new look.
  • Wear and Tear – Club furniture and accessories are used far more often and get worn.  These items need to be replaced.
  • New Member Appeal – Clubs are continuously trying to attract more members and a new crisp look is appealing to all generations.

I recently had the opportunity to work on the John’s Island West Clubhouse. Here are some before and after pictures of the project.

The original foyer was rectangular and rather dark.  This space was transformed into a rotunda with paned doors for natural light. This also allowed for a straight view through the dining room and beyond to gorgeous views of the top-rated golf course.  I thought the limed wood herringbone patterned floor looked original to the space.

The original members dining room did not showcase the golf view and did not provide flexibility for member events.  We designed the room using lighter furnishings and finishes.  Originally there was a pro shop on the North side of the dining room fireplace.  We opened up the wall and turned this area into a grille room with booth seating.  This created several different dining experiences for the members.

Acoustics are always a concern when designing commercial spaces.  We replaced the previous hard surface ceiling with acoustic panels. This allowed the room to remain large and open while still offering a quieter atmosphere.

The bathroom had become dated and needed a makeover.  Additionally, we made all of the restrooms handicap accessible.

Notice the windows on the right side of the room.  We removed the windows and installed a NanaWall system that opened the entire space as well as provided access to the new covered dining area and terrace. On the terrace, we added glass panels that will block the wind for diners and not obscure the view of the championship golf course.

This project is a great example of how a club renovation can create a fresh, fun space.  We used traditional club features and modernized their function and appearance.  I discovered so many great new materials during this project as well but I will tell you about those another time.

Advertisements

Leave a comment

Filed under From the Designers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s